Monday, March 9, 2009

BIJAK DALAM DIET ANDA

Pemilihan makanan tertentu boleh meningkatkan keseimbangan asid dan alkali di dalam tubuh.
Ia penting untuk menyingkirkan toksin yang tidak di ingini. diet yang ideal seharusnya mengandungi 75% makanan ber Alkali dan 25 % makanan berasid.
Berikut adalah senarai makanan asid dan Alkali yang boleh anda jadikan panduan.

MAKANAN BERALKALI.

bUAH : Epal, aprikot, avokado, tembikai atau semangka, pisang, watermelon, ceri, anggur,

kurma, limau, lemon, pir, pic, nenas, tomato.

Tenusu : Keju, kotej, yogurt, badam,

Kekacang : Badam , kuaci labu, dan kuaci bunga matahari.

Protein : Telur, dada ayam organik dan tauhu.

Sayur : Asparagus, Brokoli, Kubis, Bunga kobis, lobak merah, timun, bawang putih, salad,

kacang pis, lada hitam, pegaga, labu dan kobis brussels.

Herba : Semua herba segar, kulit kayu manis, halia atau jahe, miso, biji jawi dan asam jawa.


MAKANAN BERASID.

Kekacang : Kacang soya, kacang dhal, kacang merah dan kacang parang.

Tenusu : Mentega, keju dan susu.

Lemak dan Minyak : Bunga matahari, jagung, minyak bijan dan minyak zaitun.

Buah : Kranberi.

Gandum : Semua jenis beras, barli, jagung, rai dan emping beras.

Kekacang : Gajus, kacang brazil, kacang tanah, dan kacang pecans.

Pasta : Semua pasta putih termasuklah mie, spagheti dan makaroni.

Potein : Lembu, kambing, tiram, udang besar, salmon, udang, tuna, ayam turki dan kerang.

Sayur : Ubi kentang.

Jadi terpulang kepada anda, dan jangan jadi takut untuk makan.
segala sesuatu kalau berlabihan ada akibanya.
pilihlah makanan yang seimbang. Dan bijaklah dalam menentukan diet anda.

No comments:

Post a Comment